top of page

Oogstbericht 2020

2020 zal de boeken ingaan als een historisch vroege oogst. De trend van de warme, zelfs hete zomers met weinig regen lijkt zich na 2018 en 2019 voort te zetten. Overigens is het niet alleen in de zomer warmer, maar eigenlijk het hele jaar door. Matige tot strenge vorst in de winter hebben we al enige jaren niet meer gezien. Met als gevolg dat de stokken steeds vroeg uitbotten. Ziektekiemen die in de stokken zitten vriezen daardoor niet meer dood en het risico op nachtvorst neemt aanzienlijk toe. Zo werd in 2016 de Côte d’Or voor het eerst sinds mensenheugenis zwaar getroffen door de nachtvorst.


Na een zachte winter liepen de stokken ook weer vroeg uit. De vruchtzetting is uitstekend verlopen. In juli zag het er gezond en zeer veelbelovend uit. Dit jaar gelukkig geen nachtvorst tijdens de uitbotting of hagel tijdens de bloei. Bij mijn bezoek in juli verwachtten sommige boeren zelfs een grotere opbrengst dan in 2018. En die was riant! Het mocht helaas niet zo zijn. Na half juli is er amper meer regen gevallen en hebben de stokken het zwaar te verduren gehad. Door hun diepere beworteling zijn oude stokken beter bestand tegen de droogte dan jongere stokken. Doorgaans is de productie van de vieilles vignes lager, maar dit jaar waren ze vaak productiever dan de jongere. Er waren zelfs percelen waar deze oude stokken meer hebben geproduceerd dan normaal!


Voor zowel pinot als chardonnay geldt dat de druiven dit jaar moeite hadden om rijp te worden. De suikeropbouw is in sommige percelen geblokkeerd door het gebrek aan water. Op enkele uitzonderingen na zijn de percentages potentieel alcohol dan ook aan de lage kant. In sommige percelen was er wel voldoende suiker aanwezig in de druiven, maar waren ze fenolisch nog niet rijp. Daar waar de cyclus niet was geblokkeerd begonnen boeren half augustus al met oogsten. 20 jaar geleden waren er nog jaren dat er in oktober werd geoogst. Waar normaal begonnen wordt met het plukken van wit, zijn ze dit jaar begonnen met rood, omdat de druiven al aan het indrogen waren en de stokken aan het eind van hun cyclus waren. Het had hierdoor weinig zin om langer te wachten. Tijdens mijn rondje langs de boeren sprak ik een boer die 15 augustus al zijn eerste perceel had geoogst. Hij vindt het juiste moment van oogsten zo belangrijk dat hij alles bij elkaar waarschijnlijk zo’n 3,5 week bezig is met het binnenhalen van de druiven.


De pinot noir heeft aanzienlijk meer te lijden gehad onder de warmte en droogte dan de chardonnay. Met name in Savigny-lès-Beaune, Pommard en Volnay zat er erg weinig sap in de druiven en begonnen ze al te verschrompelen. Ze hebben een dikke schil met veel pulp. In Rully vertelde een boer dat hij 20 hectoliter per hectare had geoogst en dat er geen sap uit de druiven kwam toen ze in de cuve werden gegooid. Voor de pinot wordt 2020 een lastig jaar, met zeer lage rendementen.


Aan de andere kant zijn er over de chardonnay positieve verhalen te vertellen. De boeren die (vooral) witte wijn maken waren erg blij. Tijdens de bezoeken aan onder andere Puligny, Chassagne en Meursault heb ik vooral lachende gezichten gezien. Verschillende boeren waren blij verrast door de hoeveelheid sap die er uit de druiven kwam tijdens het persen. Vooral de druiven die groeien op de vlakke delen van het dorp bevatten veel sap. Op de helling waren de rendementen lager. Het appelzuur is grotendeels verbrand, maar dankzij het wijnsteenzuur is het totale zuurgehalte toch bevredigend. Al die droogte en zonneschijn heeft ook een groot voordeel: de druiven waren, net als de afgelopen jaren, super gezond!


Chablis

In de Chablis was de rijping ook geblokkeerd door de droogte. Er is eind juli/begin augustus flink veel regen gevallen waardoor het suikergehalte van de most afnam. De suikeropbouw verliep daarna vrij langzaam, met 0,1 procentpunt potentieel alcohol per week. Veel druiven in de Chablis zijn daardoor geoogst met een gemiddeld potentieel alcohol tussen de 11,8 en 12,5 procent.

Côte de Nuits

In dit deel van de Bourgogne is een onderscheid te zien in het noordelijk en het zuidelijk deel qua neerslag. In het zuidelijk deel van de Côte de Nuits is minder regen gevallen dan in het noordelijk deel. Er hingen weinig druiven, kleine druiven met weinig sap. In Gevrey-Chambertin is op vrijdag 21 augustus zo’n 18 millimeter regen gevallen. Ook in de ochtend van 28 augustus zijn er enkele millimeters gevallen. Ondanks dat ook daar de rendementen laag zijn, zijn ze in het noordelijk deel een stuk optimistischer. De druiven zijn mooi rijp en de schillen zijn een stuk dunner geworden door de opname van het water.

Côte de Beaune

Wederom een uniek jaar. Veel boeren zijn begonnen met het oogsten van rood en zijn daarna overgegaan op het oogsten van wit. Rood wordt een lastig jaar, met zeer lage rendementen. Wit verschilt per dorp en per perceel, maar over de linie lijkt het een redelijk ‘normale’ oogst te zijn. Een boer vergeleek de stijl met het oogstjaar 2017: veel elegantie en mooie zuren. Hoewel er ook wordt gezegd dat het steviger gaat zijn dan 2017, meer de stijl van 2018. Absoluut niet normaal was dat de chardonnaydruiven voor de Bourgogne Blanc in sommige percelen op 24 augustus al 13,5% potentieel alcohol bevatten.

Côte Chalonnaise

Hier lijken ze net iets minder te hebben geprofiteerd van het weinige water dat er gevallen is. Ook hier zijn de rendementen voor rood zeer laag en voor wit leek het oké. De potentiële alcoholpercentages waren daarentegen in sommige percelen zeer hoog: soms ruim boven de 15 en zelfs richting de 16%.

Mâconnais

Ook in de Mâconnais werden ze geconfronteerd met grote verschillen rijping tussen percelen. De oogstvolgorde die ze normaal aanhouden kon dit jaar niet worden gevolgd. In de Mâconnais hingen mooie trossen, die niet al teveel sap opleverden. Gelukkig hingen er voldoende trossen om het gebrek aan sap redelijk te compenseren. Sommige boeren waren tijdens mijn bezoek pas net begonnen, maar het leek erop dat de droogte daar tot niet meer dan 10% volumeverlies heeft geleid. Ook de nachtvorst van 2019 in de Mâconnais zal hebben bijgedragen aan de correcte opbrengst. De stokken hadden immers daardoor vorig jaar reserves kunnen opbouwen.

Een ander positief bericht uit de Mâconnais kwam op 3 september, toen bekend is geworden dat een kleine 200 ha 1er Cru is geworden.









490 weergaven
bottom of page