top of page

Proeverij wijnen Hospices de Beaune oogst 201830/11/2018 - Op vrijdag 16 november stond ik zoals al vele jaren al om 08.15 uur in de rij, ditmaal met mijn zoon en opvolger Pim, om de oogst 2018 van de wijnen van het Domaine des Hospices de Beaune te kunnen proeven. We konden pas om 10.15 uur naar binnen. Zo druk was het. Het was behoorlijk koud, dus het was geen pretje. Maar je komt daar zoveel bekenden tegen zodat de tijd sneller voorbij gaat lijkt te gaan.

De wijnboeren zijn erg in hun sas met het volume van de oogst 2018. Het oogstvolume van de witte wijnen was bijzonder groot. Zo was voor Meursault het toegestane volume bepaald op 64 hl/ha en voor Puligny-Montrachet 62 hl/ha. Ook het volume van rood was boven verwachting goed. Voor meer info waarom de rendementen in het oogstjaar 2018 zo hoog waren, lees mijn artikel van net na de oogst.

De oogst van het Domaine des Hospices bedroeg dit jaar maar liefst 828 vaten: 631 rood en maar liefst 197 wit. Het grote oogstvolume en de hoge kwaliteit trok heel veel mensen naar Beaune. Sinds een paar jaar kan je de veiling op straat volgen en ik kreeg het nare gevoel dat de prijzen, ondanks het grote oogstvolume, omhoog zouden gaan. Als agent in Bourgognewijnen hoopte ik dat de prijzen zouden dalen. Ik verkoop immers geen wijnen in Azië en de VS waar puissant rijke mensen dure wijnen kopen om op te scheppen tegen mensen uit hun periferie. In Nederland is men nauwelijks bereid veel geld voor een fles wijn neer te tellen. We staan niet voor niets bekend als het land dat verliefd is op kleine prijsjes. Toen door de luidsprekers bekend werd dat een vat van de Clos de La Roche Grand Cru ‘Cuvée Cyro-Chaudron’ voor € 110.000,- werd geveild, sloeg de schrik me om mijn hart. Bijna € 400,- per fles! Uiteindelijk bleken de rode wijnen met 16,43% te zijn gestegen en de witte wijnen met 20,41%. Het prijsniveau steeg met 18,97% en de opbrengst kwam op € 13.950.000,-, uiteraard een record.

Ludivine Griveau, sinds 2015 de regisseur van het Domaine des Hospices de Beaune, had opnieuw erg haar best gedaan om een mooie serie wijnen te presenteren. Mijn complimenten daarvoor. De gemiddelde kwaliteit was erg hoog. De beste rode wijn vond ik de Mazis-Chambertin Grand Cru ‘Cuvée Madeleine Collignon’. Van deze zeer complete kanjer’ (bekvol fruit en lengte) werden maar liefst 21 vaten geveild met een gemiddelde prijs van € 70.000,-.

De kwaliteit van de tien Beaune-wijnen was zeer correct. Ik vond er drie cuvées 1er Cru uitspringen: de ‘Rousseau Deslandes’, de ‘Clos des Avaux’ en de ‘Maurice Drouhin’. Bij de Volnays 1er Cru ook drie opvallende cuvées: de Santenots ‘Gauvain’, de Santenots ‘Jéhan de Massol’ en de ‘Général Muteau’. Bij de Pommards vond ik alleen de 1er Cru Les Epenots ’Dom Goblet’ echt de moeite waard. Twee van de drie cuvées Corton Grand Cru imponeerden me: de ‘Charlotte Dumay’ en de ‘Docteur Peste’. Ook de Savigny-lès-Beaune cuvée Les Vergelesses ‘Fornerét’ was de moeite waard.

Een veel voorkomend verschijnsel bij deze oogst was dat de appel-melkzure gisting (fr: malo) bij veel witte wijnen al begonnen (en geëindigd) was tijdens de alcoholische gisting. Toe te schrijven aan de hoge temperaturen na de oogst en het vrij lage niveau van appelzuur in de druiven, ook veroorzaakt door de hoge temperaturen. Een paar witte wijnen waren naar mijn smaak het ‘slachtoffer’ van te hoge rendementen.

Zoals altijd was de kwaliteit van de Pouilly-Fuissé ‘Cuvée Françoise Poisard’ van hoog niveau. De Meursault-Genevrières 1er Cru ‘Cuvée Phillipe le Bon’ en de Meursault-Charmes 1er Cru ‘Cuvée Albert Grivault’ waren geweldig, net als in 2017. Ook de beide cuvées Corton Charlemagne Grand Cru ‘François de Salins’ en ‘Roi Soleil’ waren opnieuw zeer goed van kwaliteit: veel lengte en elegantie. Dit jaar was de Bâtard-Montrachet Grand Cru ‘Cuvée Dames des Flandres’ zijn Grand Cru-status weer eens waard: rijk, krachtig met veel lengte. De gemiddelde prijs was € 133.000,- en was daarmee de duurste wijn van de veiling.

Na de proeverij van de Hospices-wijnen proefde ik ‘s middags nog een grote serie wijnen (± 100) uit diverse dorpen met de nadruk op die uit Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Het is nog iets te vroeg voor een definitief kwaliteitsoordeel, gezien de hoge rendementen, maar ik ben niet bang dat de uiteindelijke kwaliteit van de oogst 2018 zal teleurstellen. Over de kwaliteit van de druiven van mijn eigen postzegel-perceeltje ben ik zeer tevreden: 13,1 vol. % potentieel alcohol en een pH van 3,10.


Op maandag 19 november vond de 86e Paulée de Meursault plaats. Bijna 800 mensen in het Château de Meursault maakten er een gezellige middag van. Het menu van traiteur Dominique Dansard was ok met uitzondering van het wat schriele filetje van Dorade Royal waarop wat fruit was gedrapeerd.


Ik proefde er 80 wijnen. Degenen die de lijst willen zien, kunnen een mailtje sturen naar karel@graafbourgognes.nl.

210 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page