top of page

Verwachte nieuwe appellations


17/01/2018 - Binnenkort worden er nieuwe premier-cru-appellations in de Bourgogne verwacht: die van de drie Pouilly’s, Saint-Véran en Marsannay. In de Mâconnais waren ze enige jaren geleden al zeer optimistisch en spraken over 2017. Van de 301 stemgerechtigden waren 286 stemmen vóór. Ik was wat pessimistischer. Het dossier werd immers in 2010 bij de INAO gedeponeerd en ook gezien het nogal bureaucratische karakter van de INAO, het wetgevende orgaan in Parijs dat over de appellations gaat. Volgens geruchten zou die van Pouilly-Fuissé het eerst aan de beurt zijn. Men verwacht nu in 2018 de promotie tot Premier Cru van 182,40 hectare (van de 800) en 22 nieuwe premiers crus in de dorpen Vergisson, Pouilly-Solutré, Fuissé en Chaintré.

Drie merkwaardige zaken kwamen mij onlangs ter ore. De eerste vind ik ronduit belachelijk. De naam Côte-Rôtie, een lieu-dit van 10,25 ha met de appellation Saint-Véran in de Mâconnais, mag niet meer gebruikt worden. Dat eisen wijnmakers in de appellation Côte-Rôtie uit het noorden van de Rhône. Belachelijk natuurlijk. Het betreft daar een appellation (Côte Rôtie in Saint-Véran is een lieu-dit), een rode wijn en een ander (blauw) druivenras, de Syrah. De eigenaren van percelen in Côte-Rôtie hadden geen zin in een geldverslindende rechtszaak en hebben besloten de naam te veranderen. De nieuwe naam zou best Côte Dorée kunnen worden.

Een andere merkwaardige zaak is dat lieu-dits die boven de 400 m hoogte liggen niet in aanmerking komen voor de appellation Premier Cru. Interessant genoeg maakt Jacky Saumaize in Vergisson een zeer fraaie Pouilly-Fuissé ‘Sur la Roche’ van zijn perceel dat hoger dan 400 m ligt. Dat deel van Sur la Roche wordt zeker niet geclasseerd en hij mag dan zelfs niet meer de naam van het lieu-dit ‘Sur la Roche’ gebruiken. Als een lieu-dit de premier-cru-status heeft gekregen, mag de naam niet meer gebruikt worden voor wijnen met de appellation village, gemaakt van druiven van delen van het lieu-dit die niet als Premier Cru geclasseerd zijn.

Een derde zaak draait om de aanstaande Premier Cru La Maréchaude, die nu ruim vijf hectare omvat maar die wordt vergroot naar vijftien hectare. Daartoe krijgen de lieu-dits En Ouche en Le Nambret een nieuwe naam en de Premier-Cru status: La Maréchaude! Marsannay heeft in de laatste 25 jaar een enorme spurt gemaakt. In 1986 hadden de witte en rode wijnen nog de appellation régionale Bourgogne. In 1987 kregen ze de dorpsappelation (of appellation village) Marsannay en in 2019 wordt de Premier Cru appellation verwacht voor veertien lieu-dits met een totale oppervlakte van 180 hectare. De bekendste namen hiervan zijn Les Longerois, Champ Solomon, Clos du Roy en Champs Perdrix. Ook hoopt men het oppervlak van de appellation village te kunnen uitbreiden.

93 weergaven
bottom of page